Kaz Eti Nasıl Pişirilir?

Kaz eti pişirmede genellikle iki tür yöntem kullanılır haşlama ve fırında kızartma şeklinde pişirile bilir. 

Kaz Eti Haşlama Tarifi : Satın alınan ya da kesilen kaz tüm yüzeyleri iyice yıkanır ardından kanat ve but bölgelerinden kesilir.

Yeni kesilen kazın iç ve dış yüzeyi kalın tuz ile tuzlanır. bu işlemden sonra 2 gün boyunca buzdolabında dinlendirilme işlemi yapılır. Bu işlem kaz etinin enfes bir tad katar.

Beklemeye aldığımız kaz etini tuzlarından arındırmak için iyice yıkanır ve kaz etinin sığacağı kadar büyük bir tencereye alınarak, üstü kaplanana kadar su eklenir. kısık ateşte kaz eti  yumuşayana kadar pişirilir.

Peki, haşlanmış kaz eti nasıl yenir? Tencerede pişirdiğimiz kaz çıkartılarak parçalara ayrılır. Tencerede Kalan kaz suyu ile çorba ya da pilav yapılarak parçalanan kaz etleri ile birlikte servis edilebilir.

Fırında Kaz Eti Kızartma Tarifi : kesilen kazın tuzlanarak buzdolabında ya da havadar bir yerde en az 2 gün süre ile  dinlenmesi gerekir.

Dinlendirilen kaz eti havlu veya  peçeteyle silinerek tuzlarından arındırılır. Oda sıcaklığında bir veya iki saat bekletilir.

Fırın sıcaklığı 160 dereceye getirilir ve kaz bıçak ile birkaç yerinden delinir. 


Kaz eti kaç saatte pişer?

Tuz, karabiber, kırmızıbiber gibi lezzet katan  baharatlar eklenerek derin bir kızartma tavasına kaz konulur ve yaklaşık bir saat fırında pişirilir. Diğer yüzeyi çevrilerek 1 saat daha pişirilir. Toplamda 2 saat pişirilen kaz, fırın ısısı 135 dereceye indirerek 30-45 dakika daha fırında pişmesi sağlanır.

İyice yumuşayan ve nar gibi kızaran kaz eti fırından çıkarılarak servis için hazır hale gelir.

Kış aylarının vazgeçilemez lezzeti kaz eti, uzun süre piştikten sonra sofraya konuk olur.

Aynı zamanda sofranıza kaz etinin suyuyla pişmiş bulgur pilavı da mükemmel bir ikili olacaktır

Kaz eti diğer et gruplarına göre  kısa sürede pişirmesi çok zordur.

Düdüklü tencerede pişirilen kaz eti en az 1 saat pişirilmelidir. Tel tel olma kıvamına geldiğinde, kaz etini kullanarak yemek hazırlayabilirsiniz.

Kaz etini pişirdiğiniz suyu mutlaka diğer yemeklerde ya da çorbalarda değerlendirmelisiniz.

İçerisinde barındırdığı protein, vitamin ve mineral açısından kaz eti size ve ailenize şifa olması temennisi ile. Afiyet olsun.